Quantcast
Channel: Esgrima Hongaresa Badalona
Viewing all 252 articles
Browse latest View live

Calendari festes setmana santa

$
0
0

Durant les festes de setmana santa no hi haurà entrenament d'esgrima els següents dies:

Del dia 5 fins al 10 ambdós inclosos



Festa Medieval Badalona 2012

$
0
0
Hola, enguany tornem a col·laborar amb la Festa Medieval que es celebra a la ciutat de Badalona que aquest 2012 és la seva catorzena edició. La festa tindrà lloc el 12, 14 i 15 d'aquest mes d'abril. Nosaltres hi hem col·laborat de diferent maneres i ens podreu veure el 14 d'abril a la tarda participant amb una activitat d'esgrima infantil amb material adaptat per aquells nens i nenes que vulguin provar.

Cliqueu per més informació.

Festa Escola Pública

$
0
0
Aquest diumenge 22 d'abril tindrà lloc la "Festa de l'Escola Pública" a la rambla de Badalona. Com a la festa medieval participarem amb una activitat per nens i nenes que vulguin informar-se de primera mà de què és això de l'esgrima amb material adaptat.

Conquista l'Esgrima (català / castellano)

$
0
0
CATALÀ
"Conquista la Esgrima" és un vídeo realitzat per l'actor i especialista en combat escènicPeter Woodward que és membre de l'Acadèmia Anglesa de combat dramàtic i ha participat en moltes produccions cinematogàfiques, televisives i especialment teatrals, com també és un estudiós de l'esgrima d'època. En aquest vídeo en concret de tres parts, ens mostra com era i és l'esgrima al cinema i després ens mostra una mica com eren els duels de veritat. També tenim el seu vídeo de "Conquest the Duel".

S'ha de tenir en compte que la traducció tècnica té les seves deficiències hi ha força confusió entre epée, espasa, rapiere, ropera, estoc, etc... i a vegades de l'anglès, al català amb posteriors influències del castellà, francès i italià poden utilitzar diversos noms per un mateix tipus d'espasa.

CASTELLANO 
"Conquista laEsgrima" es un vídeorealizadopor el actory especialistaen combateescénicoPeterWoodwardque esmiembro de la AcademiaInglesade combatedramáticoy ha participado enmuchasproduccionescinematogáficas, televisivas y especialmenteteatrales, como también esun estudioso dela esgrimade época.En este vídeoen concretode tres partes,nos muestra cómoera y esla esgrimaen el ciney luego nosmuestraun pococómo eran losduelosde verdad.Tambiéntenemossu vídeo de "Conquest the Duel".

Hay que tener encuenta quela traduccióntécnica tiene susdeficiencias hay bastanteconfusión entreepée, espada,rapiere, ropera, estoque,etc...y a vecesdel inglés, al castellanocon posterioresinfluenciasdel francése italianopueden utilizar variosnombres para unmismo tipo deespada.








Resultats dissabte i diumenge 12 i 13 de maig 2012

$
0
0
En Néstor R. (a l'esquerra) en el combat de la final.

Víctor Portabella
Aquest dissabte i diumenge s'han disputat els Campionats de Catalunya de les categories menors de 12 anys, menors de 15, i menors de 20.

Per el que fa la categoria menors de 15 anys, el badaloní Néstor Rodríguez s'ha confirmat com a campió de Catalunya 2012 amb la medalla d'or.

En la categoria de menors de 20 anys, Víctor Portabella aconsegueix la medalla de plata al diumenge.

Ot Salvans
En la prova dels mes petits, l'Ot Salvans torna a confirmar la medalla de bronze en la categoria de menors de 12 anys.



Per el que fa la competició per equips de menors de 20 anys Badalona s'emporta la medalla de plata amb l'equip format per Víctor i David Portabella, Daniel García, i Oriol Farré.

Víctor Portabella (dreta) a la final.

BOB ANDERSON 'Detrás de la máscara de Darth Vader' (versión castellano)

$
0
0




Per català clicar

"-Yo nunca elegí la espada, pienso que fue la espada la que me escogió a mí" -
                                                                                                                         -Bob Anderson.

Introducción
El motivo de este artículo es sencillo. La reciente muerte el 1 de enero de 2012 del maestro de esgrima "Bob Anderson" a provocado que decidiera escribirlo antes de lo previsto y así recordar a tan distinguido "gentleman" que sobre todo, será recordado por su papel de Darth Vader en las escenas de esgrima de la Guerra de las Galaxias y por ser maestro de esgrima de muchos actores de Hollywood.
 
Su nombre es Robert James Gilbert Anderson, conocido como "Bob" Anderson. Inglés, nacido el 15 de septiembre de 1922 en Gosport, condado de Hampshire. Muerto al 1 de enero de 2012 en el condado de West Sussex en Inglaterra a los 89 años. Sirvió a la armada en la 2 ª Guerra Mundial, ha sido esgrimista olímpico, más tarde entrenador de la selección inglesa de esgrima, instructor militar de esgrima y maestro y coreógrafo de esgrima escénica.

El "Coventry"
Vida deportiva
Bob Anderson, esgrimista de sable, pero también de florete y espada comenzó a practicar esgrima en la Marina Real Británica durante su servicio destinado al Mediterráneo en el transcurso 2 ª GM, de hecho, empezó a aprender esgrima a bordo del mismo "Coventry "(que sería hundido en la costa de África). Anderson decía que la esgrima se hizo muy popular a bordo porque se podía hacer en un espacio relativamente pequeño. Acabada la Guerra, en 1948 integró en el equipo inglés de sable y de florete llegando a ser campeón de Inglaterra en las tres armas. En el mundial de esgrima de 1950 se retiró de la competición de sable con el pulgar lesionado en la final de 8 y no volvería a tener una oportunidad como aquella nunca más. También participando en la Olimpiada de Helsinki de 1952.



Finalizada la etapa de esgrimista de competición pero aún dentro del mundo de la esgrima deportiva, Bob Anderson se convirtió en el entrenador de la British National Fencing School, sustituyendo el que hasta entonces había sido el entrenador nacional (y del mismo Anderson) el francés Roger Crosnier, cuando éste regresó a Francia. Durante 20 años, impartió cursos de esgrima por todo Inglaterra, muchos de ellos, para principiantes, combinando la actividad deportiva con su futura carrera cinematográfica. 

Como entrenador de la selección inglesa ganó una importante competición europea de sable, preparó a sus alumnos en 6 olimpiadas, y tuvo un papel muy importante en una de las mejores épocas de la esgrima inglesa. Durante la década de entre los 1960 y 1970 fue también presidente de la British National Academy of Fencing. También crearon la Asociación Británica de Entrenadores. Explica que los entrenadores ingleses por aquella época no tenían ningún tipo de actualización para mejorar sus conocimientos. Y querían acabar con este problema con 'la Asociación Británica de Entrenadores'.

Estuvo en varias ocasiones en Ottawa, trabajando con la Asociación de Esgrima de Canadá como director técnico. Miembros de la federación canadiense recuerdan como a los niños les entusiasmaba saber que aquel señor inglés había sido Darth Vader y también por su gran educación. Los progresos de la esgrima canadiense y en especial en el sable en los últimos años se deben en parte a Bob Anderson donde elaboró un sistema de entrenadores y aportando innovaciones la esgrima canadiense.



Vida cinematográfica

La carrera en el mundo del cine de Bob Anderson se inició el mismo año que los juegos de Helsinki. -”Tenía durante los juegos 10 días libres, y recibí una llamada de los Elstree Studios para hacer un película con el Errol Flynn. Ellos querían expertos en esgrima y yo tenía 10 días para encontrarme con Flynn”- comenta Anderson. Lo que lo convirtió con el maestro de esgrima de Hollywood no fue el hecho de trabajar con Flynn, muchos otros ya lo habían hecho antes, sino que durante el ensayo, Bob Anderson hirió por accidente al famoso actor, ganándose el mote de "el Hombre que hirió Errol Flynn".
Recuerda Anderson: - "Estábamos a bordo de un barco en 'Master of Ballantrae' y le toqué la pierna y empezó a salir sangre! Todo el mundo estaba aterrado, estaba convencido de que me despidan, por suerte Errol Flynn se dio cuenta de que había sido un accidente. "- De hecho trabajó con el Errol Flynn en más películas como "The Dark Avenger" y donde también seguían habiendo accidentes como el que el mismo Flynn casi le secciona un dedo a Christopher Lee durante el mismo rodaje. Después de esta película, le contrataron para varias producciones italianas en secuencias de piratas. -”Hice de coreógrafo y doble, debía doblar todo aquel personaje que tuviera que enfrentarse con el Errol Flynn. A veces hacía tantos personajes que en una ocasión me había de matar yo mismo porque interpretaba ambos actores que se supone que luchaban entre ellos”-.

Se consolidó en Hollywood cuando le escogió el mismo Stanley Kubrick en 1974 como maestro de Esgrima para "Barry Lyndon". Y es también por esta época que también obtiene el cargo de Maestro de esgrima de la "Royal Shakespeare Company en Stratford" durante 8 años. Bob Anderson habla de que el trabajo de coreógrafo de esgrima de cine es un trabajo bajo mucha presión. Comentaba que ellos [los directores y productores] escogen actores que a menudo no tienen ni idea de esgrima. Como en el caso de Barrry Lyndon protagonizada por Ryan O'Neal que fue alumno de Anderson, que aún así el actor desarrolló un buen sentido de la espada debido a que es un gran atleta. Surgía en ocasiones el problema que un protagonista no tenía conocimientos de esgrima pero tenía que interpretar un experto luchador y con el adversario pasaba a la inversa, es decir, el actor que se enfrentaba al protagonista representa que sabía menos de esgrima pero normalmente era un especialista mucho más experimentado, era difícil parecer menos bueno de lo que realmente uno era. En ocasiones utilizaban un doble para el protagonista. Pero en el caso de Ryan O'Neal no fue necesario ni para él ni para su oponente donde ambos eran suficientemente buenos para hacer la escena.

En 1977 George Lucas contrata a Anderson como asesor de esgrima por su primera película
galáctica comenzando su especial relación con la Trilogía de las Galaxias. En 1980, Anderson ya con casi 60 años volvió a trabajar para la saga galáctica al "Imperio Contraataca" y el "Retorno del Jedi" como maestro de esgrima y también como actor encarnando al maléfico Darth Vader. Durante el rodaje, él y su colaborador, Leon Hill, se toparon con varios problemas, el primero era que las espadas de carbono eran muy delicadas y no resistían los fuertes golpes que daba David Prowse (el actor que interpretaba Darth Vader ). Se añadía la pérdida de visión del casco obligando a ser un experto esgrimista para utilizarlas como se requería, y finalmente, el problema más importante, era que el mismo Prowse tenía dificultades para ejecutar correctamente los movimientos que le enseñaban. Trabajó con Prowse pero no sacaron nada suficientemente bueno para lo que se quería.

Al final George Lucas aceptó que el mismo Anderson se pusiera la armadura de Darth Vader en las escenas de combate, pero esto último se mantuvo en secreto y por eso no figura el nombre de Robert Anderson a los créditos. Así Anderson se vio obligado a realizar acondicionamiento físico para el papel que debería interpretar, se puso el traje de Darth Vader y sustituyó Prowse en las escenas de combate. Ríe Bob Anderson en una entrevista -"Es la primera vez que hago de malo y gano"- refiriéndose a la escena final del Imperio Contraataca. Por otra parte, Mark Hamill (Luke Skywalker) era muy bueno y le entrenó el mismo Anderson. Mark Hamill no quería dobles, ya que tenían un doble que también estaba aprendiendo esgrima para hacer la escena y al ser Hamill mejor no necesitó que le doblaran. Por lo demás, el veterano maestro de esgrima también aparece durante el Imperio Contraataca haciendo un papel de extra en la escena del planeta helado.
 


En una entrevista en 1983 en la revista "Starlog Magazine", Mark Hamill dijo: - "Bob Anderson es quien realmente hizo de Vader en las escenas de combate. Se supone que debía ser un secreto, pero finalmente le dije a George que esto no podía continuar así, 'Bob' trabajó muy duramente como para que no se le reserve ningún reconocimiento. Es ridículo preservar el mito de que el personaje lo interpretó una sola persona. "-. Curiosamente, fue el mismo Bob Anderson vestido de Darth Vader quién protagonizó una de las escenas más famosas de la historia: El momento que Darth Vader pronuncia "Yo soy tu padre". Por lo que hace sobre la dureza de las escenas que Mark Hamill menciona, Bob Anderson comentó que en la sala donde se hacía la escena hacía mucho calor para que no se dispersara el vapor. De los 5 días que trabajó con Mark Hamill en aquella escena perdió 5 kg. Como última curiosidad, decir que es suya la frase que menciona sobre las espadas láser Alec Guinness (Ben Kenobi) en la primera entrega de la trilogía - "Un arma elegante de épocas más 
civilizadas" -.



Hizo las coreografías de la "Princess Bride" en 1988. En aquel momento, Anderson empezaba a creer que su estilo estaba anticuado y que lo que se quería era realismo, pero la "Princess Bride" fue quizás el último duelo del Hollywood clásico en la pantalla. Concibió el combate de la Princess Bride como homenaje a la esgrima de las películas de aventuras hollywoodianas que llegaban a su final y dejaban paso a una nueva esgrima cinematográfica. Como anécdota, decir que tuvo que regañar a los actores en varias ocasiones para que no luchaban fuera de las escenas para divertirse. Aún así en posteriores entrevistas decía que disfrutó particularmente con las escenas de la "Princess Bride", con muy buenas críticas de la escena de Mandy Patinkin (Iñigo Montoya) y Cary Elwes. ApSimon de la federación canadiense afirma que la "Princess Bride" era la coreografía favorita del propio Bob Anderson.

En 1991 Anderson se retira oficialmente, pero aún así sigue trabajando en muchos proyectos viviendo entre Estados Unidos e Inglaterra, como por ejemplo el de 1996 de la "Máscara del
Zorro". De las experiencias de este filme con los actores, recuerda Bob Anderson en el libro de Richard Cohen, que al trabajar con Catherine Zeta Jones el hecho de ser bailarina ayudó mucho, que Anthony Hopkins, por lo que parece le gustó mucho la esgrima y muchas escenas las quería repetir 4 o 5 veces más. Pero del que hizo más elogios fue de Antonio Banderas al que calificaba de talento para la esgrima.
Durante el 2000, fue entrevistado por el escritor y también esgrimista Richard Cohen durante el rodaje de una de las películas de la saga Bond en que colaboraba. Y le contaba sobre cómo trabajaba las escenas: -"Normalmente improviso sobre un número básico tal y como me viene a la cabeza dándole mucha importancia al ritmo del asalto. Lo más importante del combate coreografiado es el cambio de ritmo de las hojas. Si todo marcha al mismo tiempo se vuelve aburrido, así que tienes que realizar acciones amplias y lentas, y después cambiarlo por rápidas y fluidas ". - El año siguiente, el New York Times explicaba de él:" Es increíblemente inventivo y se niega a tratar los actores como estrellas. Muchos de ellos se quejan de la intensidad del entrenamiento, pero los que han trabajado con él lo prefieren ". De hecho decía que para preparar correctamente un actor necesitaba trabajar con él día y noche 
durante al menos 6 meses.
Anderson debía ser creativo a la fuerza ya que limitarse a las acciones más "prácticas" no era suficiente para el dramatismo escénico. -"Respuesta y contrarrespuesta, este era el camino para hacer una secuencia, como de una secuencia de danza. También tienes que mirar el set de rodaje y ver que es posible en términos de espacio y accesorios. En los primeros momentos todo es creación, una vez tienes unas ideas del director tú tienes que utilizar tus conocimientos de esgrima para crear una escena de lucha que no sólo sea lo que quiere el director si no también que sea emocionante y represente un buen retrato de los personajes.
 

Entre 2001 y 2003 volvió a trabajar en otra gran trilogía: El Señor de los Anillos. Una vez más, los actores quedaron encantados con él: Viggo Mortensen lo calificaba de auténtico 'caballero británico' y era una experiencia trabajar con él, como también explican tanto él como el resto de actores como la Liv Tyler que era muy exigente con el trabajo. Desgraciadamente al volver de Nueva Zelanda del rodaje tuvo un problema con el cáncer. Sin embargo, esto no le hizo parar de trabajar, y ya, en 2006 volvía al mundo del cine con Alatriste.

En su muerte en 2012 y con 89 años, Bob Anderson no ha dejado nunca de aportar sus conocimientos al séptimo arte hasta el último momento. Recientemente había trabajado en la nueva película de El Hobbit dirigida por Peter Jackson y que nos devuelve al mítico mundo del Señor de los Anillos de Tolkien. Robert Anderson ha trabajado dentro de la industria cinematográfica durante más de 30 años y más de 60 dedicados por entero al arte de la espada. Ha trabajado con muchos actores y películas, de los mencionados anteriormente podemos añadir: Stewart Granger en Scaramouche, a Roger Moore para "Moonraker", Sean Connery en "Highlander", Richard Gere en "First Knight", Alec Guinness por "Star Wars", Pierce Brosnan en "Die Another Day", y también Charlie Sheen, Johnny Depp y Orlando Bloom entre otros. Tanto deportistas como actores recuerdan de él que era amable, caballeroso, educado, pero también estricto, muy perfeccionista y exigente con quien trabajaba. En una entrevista en "The Globe" confesaba que el motivo de seguir trabajando en el cine incluso después de su supuesta retirada era ayudar a la gente que veía las películas a escoger un deporte como la esgrima y que el cine ha sido la mejor publicidad que la esgrima haya podido tener. Por lo que parece, lo ha conseguido sobradamente.




Afirmaba: - "Enseñar y entrenar actores ha sido siempre una divertida parte de mi vida. Y ha sido un placer "-

Filmografía más destacada
Star Wars - Return of the Jedi 1983

Star Wars - The Empire Strikes Back 1980
The Master of Ballantrae 1953
Alatriste 2006
The Legend of Zorro 2005
The Lord of the Rings - Trilogy 2001-2002-2003
Die Another Day 2002
The Mask of the Zorro 1,998
First Knight 1995
The Three Musketeers 1993
By the Sword 1991
The Princess Bride 1987
Barry Lyndon 1975
Highlander 1986



Los vídeos de las entrevistas


Video de cuando trabajaba con la Federación de Canadá

Warriors of the Third Age (1 ª parte del documental del rodaje del Señor de los anillos donde aparece Robert Anderson)

Fragmento del documental "Reclaiming the Blade" donde aparece una entrevista a Robert Anderson

Fragmento del documental "Die Another Day Behind the Scenes" donde se habla de la escena de esgrima y hay una entrevista con Bob Anderson

BOB ANDERSON 'Darrera la màscara de Darth Vader' (català)

$
0
0
-"Mai vaig escollir l'espasa, penso que va ser l'espasa la que em va escollir a mi”-
-Bob Anderson.

El motiu d'aquest article és senzill. La recent mort a l'1 de gener de 2012 del mestre d'esgrima “Bob Anderson” a provocat que decidís escriure'l abans del que preveia i així recordar a tant distingit “gentleman” que sobretot, serà recordat per el seu paper de Darth Vader a les escenes d'esgrima de la Guerra de les Galàxies i per ser mestre d'esgrima de molts actors de Hollywood.

El seu nom és Robert James Gilbert Anderson, conegut com a “Bob” Anderson. Anglès, nascut al 15 de setembre de 1922 a Gosport, comtat de Hampshire. Mort a l'1 de gener de 2012 al comtat de West Sussex a Anglaterra als 89 anys. Va servir a l'armada a la 2ª Guerra Mundial, ha sigut esgrimista olímpic, més tard entrenador de la selecció anglesa d'esgrima, instructor militar d'esgrima i mestre i coreògraf d'esgrima escènica.



Vida esportiva:
"El Coventry"
Bob Anderson, esgrimista de sabre, però també de floret i espasa va començar a practicar esgrima a la Marina Reial Britànica durant el seu servei destinat al Mediterrani en el transcurs 2ª G.M., de fet, va començar a aprendre esgrima a bord del mateix “Coventry” (que seria enfonsat a la costa de l'Àfrica). Anderson deia que l'esgrima es va fer molt popular al vaixell perquè es podia fer en un espai relativament petit. Acabada la Guerra, al 1948 integrà l'equip anglès de sabre i de floret arribant a ser campió d'Anglaterra en les tres armes. Al mundial d'esgrima de 1950 es va retirar de la competició de sabre amb el polse lesionat a la final de 8 i no tornaria a tenir una oportunitat com aquella mai més. També paticipà a l'Olimpíada de Helsinki de 1952.

Finalitzada l'etapa d'esgrimista de competició però encara dins del món de l'esgrima esportiva, Bob Anderson va convertir-se en l'entrenador de la British National Fencing School, substituint el que fins a llavors havia sigut l'entrenador nacional (i del mateix Anderson) el francès Roger Crosnier, quan aquest retornà a França. Durant 20 anys, va impartir cursos d'esgrima per tot Anglaterra, molts d'ells, per a principiants, combinant l'activitat esportiva amb la seva futura carrera cinematogràfica.


Com a entrenador de la selecció anglesa va guanyar una important competició europea de sabre, va preparar els seus alumnes en 6 olimpíades, i va tenir un paper molt important en una de les millors èpoques de l'esgrima anglesa. Durant la dècada d'entre els 1960 i 1970 va ser també president de la British National Academy of Fencing. També van crear l'Associació Britànica d'Entrenadors. Explica que els entrenadors anglesos per aquella època no tenien cap tipus d'actualització per millorar els seus coneixements. I volien acabar amb aquest problema amb 'l'Associació Britànica d'Entrenadors'.

Va estar en diverses ocasions a Ottawa, treballant amb l'Associació d'Esgrima del Canadà com a director tècnic. Membres de la federació canadenca recorden com als nens els entusiasmava saber que aquell senyor anglès havia sigut Darth Vader i també per la seva gran educació. Els progressos de l'esgrima canadenca i en especial en el sabre en els últims anys es deuen en part a Bob Anderson on va elaborar un sistema d'entrenadors i aportant innovacions l'esgrima canadenca.

Vida cinematogràfica

La carrera en el món del cinema de Bob Anderson va iniciar-se al mateix any que els jocs de Helsinki. -”Tenia durant els jocs 10 dies lliures, i vaig rebre una trucada dels Elstree Studios per fer un pel·lícula amb l'Errol Flynn. Ells volien experts en esgrima i jo tenia 10 dies per trobar-me amb Flynn”- comenta Anderson. El que el va convertir amb el mestre d'esgrima de Hollywood no va ser el fet de treballar amb Flynn, molts altres ja ho havien fet abans, si no que durant l'assaig, en Bob Anderson va ferir per accident al famós actor, guanyant-se el mot de “l'Home que va ferir Errol Flynn”.


Recorda Anderson: -”Estàvem a bord d'un vaixell a “Master of Ballantrae” i li vaig tocar la cama i va començar a sortir sang! Tothom estava aterrit, estava convençut de que m'acomiadarien, per sort Errol Flynn va adonar-se que havia sigut un accident.”- De fet va treballar amb l'Errol Flynn en més pel·lícules com “The Dark Avenger” i on també seguien havent-hi accidents com el que el mateix Flynn gairebé li secciona un dit a en Christopher Lee durant el mateix rodatge. Després d'aquesta pel·lícula, el contractaren per diverses produccions italianes en seqüències de pirates. -”Vaig fer de coreògraf i doble, havia de doblar tot aquell personatge que hagués d'enfrontar-se amb l'Errol Flynn. A vegades feia tants personatges que en una ocasió m'havia de matar jo mateix perquè interpretava tots dos actors que se suposa que lluitaven entre ells”-.

Va consolidar-se a Hollywood quan l'escollí el mateix Stanley Kubrick al 1974 com a mestre d'Esgrima per “Barry Lyndon”. I és també per aquesta època que també obté el carreg de Mestre d'esgrima de la “Royal Shakespeare Company a Stratford” durant 8 anys. Bob Anderson parla que la feina de coreògraf d'esgrima al cinema és una feina sota molta pressió. Comentava que ells [els directors i productors] escullen actors que sovint no tenen ni idea d'esgrima. Com en el cas de Barrry Lyndon protagonitzada per Ryan O'Neal el qual fou alumne d'Anderson, que tot i així l'actor va desenvolupar un bon sentit de l'espasa degut a que és un gran atleta. Sorgia en ocasions el problema que un protagonista no tenia coneixements d'esgrima però havia d'interpretar un expert lluitador i amb l'adversari passava al l'inrevés, és a dir, l'actor que s'enfrontava al protagonista representa que sabia menys d'esgrima però normalment era un especialista molt més experimentat, era difícil semblar menys bo del que realment un era. En ocasions utilitzaven un doble per el protagonista. Però en el cas d'en Ryan O'Neal no va ser necessari ni per a ell ni per al seu oponent on tots dos eren suficientment bons per fer l'escena

Al 1977 George Lucas contracta a Anderson com a assessor d'esgrima per la seva primera pel·lícula galàctica començant la seva especial relació amb la Trilogia de les Galàxies. Al 1980, Anderson ja amb gairebé 60 anys va tornar a treballar per la saga galàctica a “l'Imperi Contraataca” i al “Retorn del Jedi” com a mestre d'esgrima i també com a actor encarnant al malèfic Darth Vader. Durant el rodatge, ell i el seu col·laborador, Leon Hill, es van topar amb diversos problemes, el primer era que les espases de carboni eren molt delicades i no resistien els forts cops que donava en David Prowse (l'actor que interpretava Darth Vader). S'hi afegia la pèrdua de visió del casc obligant a ser un expert esgrimista per utilitzar-les com es requeria, i finalment, el problema més important era que el mateix Prowse tenia dificultats per executar correctament els moviments que li ensenyaven. Va treballar amb Prowse però no en van treure res prou bo per el que es volia.


Al final en George Lucas va acceptar que el mateix Anderson es posés l'armadura d'en Darth Vader en les escenes de combat, però això últim es va mantenir en secret i per això no hi figura el nom de Robert Anderson als crèdits. Així Anderson es va veure obligat a realitzar acondicionament físic per el paper que hauria d'interpretar, va posar-se el vestit de Darth Vader i va substituir Prowse en les escenes de combat. Riu Bob Anderson en una entrevista-“Es la primera vegada que faig de dolent i guanyo”- referint-se a l'escena final de l'Imperi Contraataca. D'altra banda, Mark Hamill (Luke Skywalker) era molt bo i el va entrenar el mateix Anderson. En Mark Hamill no volia dobles, ja que tenien un doble que també estava aprenent esgrima per fer l'escena i al ser en Hamill millor no va necessitar que el doblessin. A part d'això, el veterà mestre d'esgrima també apareix durant l'Imperi Contraataca fent un paper d'extra en l'escena del planeta gelat.


En una entrevista al 1983 a la revista “Starlog Magazine”, Mark Hamill va dir: -”En Bob Anderson és qui realment va fer de Vader en les escenes de combat. Se suposa que havia de ser un secret, però finalment li vaig dir a en George que això no podia continuar així, en 'Bob' va treballar molt durament com perquè no se li reservi cap reconeixement. És ridícul preservar el mite que el personatge el va interpretar una sola persona.”-. Curiosament, va ser el mateix Bob Anderson vestit de Darth Vader que va protagonitzar una de les escenes més famoses de la història: El moment que en Darth Vader pronuncia “Jo sóc el teu pare”. Per el que fa l'esgotament de les escenes que Mark Hamill esmenta, en Bob Anderson va comentar que a la cambra on es feia l'escena hi feia molta calor perquè no es dispersés el vapor. Dels 5 dies que va treballar amb en Mark Hamill en aquella escena va perdre 5 kg. Com última curiositat, dir que és seva la frase que menciona sobre les espases làser Alec Guinness (Ben Kenobi) a la primera entrega de la trilogia -”Una arma elegant per èpoques més civilitzades”-.

 Va fer les coreografies de la “Princess Bride” al 1988. En aquell moment, Anderson començava a creure que el seu estil estava antiquat i que el que es volia era realisme, però la “Princess Bride” va ser potser l´últim duel del Hollywood clàssic a la pantalla. Va concebre el combat de la Princess Bride com a homenatge a l'esgrima de les pel·lícules d'aventures hollywoodianes que arribaven al seu final i deixaven pas a una nova esgrima cinematogràfica. Com a anècdota, dir que va haver de renyar als actors en diverses ocasions perquè lluitaven fora de les escenes per divertir-se. Tot i així en posteriors entrevistes deia que va gaudir particularment amb les escenes de la “Princess Bride” amb molt bones crítiques de l'escena de Mandy Patinkin (Iñigo Montoya) i Cary Elwes. ApSimon de la federació canadenca afirmen que la “Princess Bride” era la coreografia favorita del propi Bob Anderson.

Al 1991 Anderson es retira oficialment, però tot i així segueix treballant en molts projectes vivint entre els Estats Units i Anglaterra, com per exemple el de 1996 de la “Màscara del Zorro”. De les experiències d'aquest film amb els actors, recorda Bob Anderson al llibre de Richard Cohen, que al treballar amb Catherine Zeta Jones el fet de ser ballarina va ajudar molt, que Anthony Hopkins, per el que sembla li va agradar molt l'esgrima i moltes escenes les volia repetir 4 o 5 vegades més. Però del que en va fer més elogis va ser d'Antonio Banderas al que qualificava de talent per l'esgrima.

Durant el 2000, va ser entrevistat per l'escriptor i també esgrimista Richard Cohen durant el rodatge d'una de les pel·lícules de la saga Bond en que hi col·laborava. I li explicava sobre com treballava les escenes: -”Normalment improviso sobre un número bàsic tal i com em ve al cap donant-li molta importància al ritme de l'assalt. El més important del combat coreografiat es el canvi de ritme de les fulles. Si tot marxa al mateix temps es torna avorrit, així que has de realitzar accions àmplies i lentes, i després canviar-ho per ràpides i fluïdes”.- L'any següent, el New York Times explicava d'ell: “És increïblement inventiu i es nega a tractar els actors com a estrelles. Molts d'ells es queixen de la intensitat de l'entrenament, però els que han treballat amb ell el prefereixen”. De fet deia que per preparar correctament un actor necessitava treballar amb ell nit i dia durant almenys 6 mesos. Anderson havia de ser creatiu a la força ja que limitar-se a les accions més “pràctiques” no era suficient per el dramatisme escènic. -“Resposta i contraresposta, aquest era el camí per fer una seqüència, com d'una seqüència de dansa. També has de mirar el set de rodatge i veure que és possible en termes d'espai i accessoris. En els primers moments tot és creació, un cop tens unes idees del director tu has d'utilitzar els teus coneixements d'esgrima per crear una escena de lluita que no només sigui el que vol el director si no també que sigui emocionant i representi un bon retrat dels personatges.


Entre el 2001 i 2003 va tornar a treballar en una altra gran trilogia: El Senyor dels Anells. Una vegada més, els actors van quedar encantats amb ell: Viggo Mortensen el qualificava d'autèntic 'cavaller britànic' i era una experiència treballar amb ell, com també expliquen tant ell com la resta d'actors com la Liv Tyler que era molt exigent amb la feina. Malauradament al tornar de Nova Zelanda del rodatge va tenir un problema amb el càncer. Tot i així, això no el va fer parar de treballar, i ja, al 2006 tornava al món del cinema amb Alatriste.

En la seva mort al 2012 i amb 89 anys, Bob Anderson no ha deixat mai d'aportar els seus coneixements al setè art fins a l'últim moment. Recentment havia treballat en la nova pel·lícula del Hobbit dirigida per Peter Jackson i que ens retorna al mític món del Senyor dels Anells de Tolkien. Robert Anderson ha treballat dins de la indústria cinematogràfica durant més de 30 anys i més de 60 dedicats completament a l'art de l'espasa. 


Ha treballat amb molts actors i pel·lícules, dels mencionats anteriorment i hi podem afegir: Stewart Granger a Scaramouche, a Roger Moore per a “Moonraker”, Sean Connery a “Highlander”, Richard Gere a “First Knight”, Alec Guinness per “Star Wars”, Pierce Brosnan “Die Another Day”, i també Charlie Sheen, Johnny Depp i Orlando Bloom entre d'altres. Tant esportistes com actors recorden d'ell que era amable, cavallerós, educat, però també estricte, molt perfeccionista i exigent amb qui treballava. En una entrevista al “The Globe” confessava que el motiu de seguir treballant en el cinema fins hi tot després de la seva suposada retirada era ajudar a la gent que veia les pel·lícules a escollir un esport com l'esgrima i que el cinema ha sigut la millor publicitat que l'esgrima hagi pogut tenir. Per el que sembla, ho ha aconseguit sobradament.

Afirmava: -”Ensenyar i entrenar actors ha sigut sempre una divertida part de la meva vida. I ha sigut un plaer”-.


Filmografia més destacada
Star Wars - Return of the Jedi 1983
Star Wars - The Empire Strikes Back 1980
The Master of Ballantrae 1953
Alatriste 2006
The Legend of Zorro 2005
The Lord of the Rings - Trilogy 2001-2002-2003
Die Another Day 2002
The Mask of the Zorro 1998
First Knight 1995
The Three Musketeers 1993
By the Sword 1991
The Princess Bride 1987
Barry Lyndon 1975
Highlander 1986


Els vídeos de les entrevistes

Vídeo de quan treballava amb la Federació del Canadà

Warriors of the Third Age (1ª part del documental del rodatge del Senyor dels anells on apareix Robert Anderson)

Fragment del documental “Reclaiming the Blade” on apareix una entrevista a en Robert Anderson

Fragment del documental “Die Another Day Behind the Scenes” on es parla de l'escena d'esgrima i hi ha una entrevista amb en Bob Anderson


Per saber més:
“By the Sword” de Richard Cohen.

AustralianAcademy of Fencing (en anglès)link


Campionat de Catalunya M-17 temporada 2011-12

$
0
0



En Víctor Portabella del Club Esgrima Hongaresa de Badalona ha aconseguit la medalla d'or en el Campionat de Catalunya de menors de 17. Al seu resultat s'hi afegeix la medalla de bronze d'en Daniel Garcia, i la de plata per equips per l'equip badaloní format per en Víctor i Daniel Garcia amb l'Oriol Farré i l'Aitor Montoya.



Esgrima escènica última setmana de juny

$
0
0
En aquesta última setmana de juny, en els dies 25, 27, i 30 de juny, no es farà classe d'esgrima normal si no que es farà durant tota la setmana esgrima escènica.

Dissabtes 30 de juny i de juliol

$
0
0
A partir d'aquest dissabte 30 de juny i la resta de juliol s'aplica l'horari d'estiu:

No hi ha classes de petits i de dissabtes al matí fins al setembre.

La resta de dies es realitzaran amb total normalitat.

Campeonatos de Europa 2012 en Legnano

$
0
0
(en Català clicar)

Recientementehan tenidolugar losCampeonatos de Europade Esgrimaen Legnano(Italia), competición que hasidocondicionada porel hecho deque habrádentrode pocolos JJOOde Londres2012.

La competiciónha sidofilmadaíntegramente entodas las armasymodalidadeslo quees de agradeceryque hemos podidover cómose preparan lostiradoresantes de salir ala pista.Cadavideo durade entre2 a 4 horasaproximadamenteaunqueos hepuesto elminutodonde tienenlugar losasaltosque nos interesan.


Día 1:Sablemasculino,individual.


Semifinal   AlexandrBuikevich(Bielorrusia) vsYakimenko(Rus)
Victoria paraYakimenko(Ruso)


Semifinal  Apithy (Fra) vs Yagodka (Ukra)
Victoria para Apithy (Fra)


Final, masculina, individual Apithy (Fra) vs Yamkimenko (Rus)Victoria Yakimenko (Rus) 15 a 12.

Comentario: Nunca unaderrotahabía sido tandigna! Se podría decir quela finalha sidorealmenteun decálogode accionesde esgrimagraciasal francésBoladeApithy. Y es que estehombrehace de todoen un mismoasalto,paradascirculares, líneas, paradasde segunda, accionesde hierroen el centrode pista,en resumen: de todo.Y lo mejorde todo es quelesalen bien,y no contrauncualquiera,sino contraAlexeyYakimenko, el actual favorito para ganarlas Olimpiadasy alumnodel famoso(francéstambién) ChristianBauerque trabajaactualmentecon la selecciónrusa,peroeste hecho,no ha impedido aApithymostrar cómollegaa saber deesgrima.

Bolade Apithy (Fra)
El asaltode la finalentreBoladeApithyyAlexeyYakimenkoha sidobastante espectacularen términos técnicos,ya que el francésnos ha mostradocomo ya he dichoun gran abanicode accionesdurante el combate.Como por ejemplola paradade segundaen el minuto 2:21:53y que noserá laúltima, omás tardeuna parada circular de terceraen medio de lapista. Por su parte, el rusoa sidomucho máspragmáticopero aún asíno ha impedidorealizar unaesgrimavistosacomopor ejemploesta flechasorpresao el fantásticocontraataque a piequietoque ha hecho alminuto2:23:31. Aún así elfrancés hasidomucho másamplioen este sentido.

La primera parte haacabado conmucha ventajaparael ruso,peroen la segunda parteesto se igualagraciascon el esfuerzotécnicodel francésyla esgrimade granexplosividadque le caracteriza.Apithyhacolocandodoscontraataquesconflecha ydespuéscerrandoel ataque de Yakimenkodos veces seguidasla misma acciónexactamente igual2:26:53y aquílo vuelve a hacer 2:27:11 yuna líneaque se leha confirmado al 2:29:50. Sin embargo,no pudo conel rusoperovez mástengo que decirque ha perdidoperomostrando ungran repertoriotécnico.El asaltose ha concentradoen el centropero de maneradifusa,lasacciones nohan sidoen medioexactotodo el tiemposi noque se ha desplazadoel combatemuchasveceshastala mitadde terrenodel otroen muchas ocasiones,pero no ha sidoun combatede recorridode pistasenteras depunta a punta.


Dia 1:Semifinales, sable masculino, individual.




Dia 2: Sable femenino, individual.


Semifinal  Stolz (Fra) vs Vougiouka (Gre) :  Vougiouka gana.
Semifinal  Kharlan (Ukra) vs Socha (Pol):   Kharlan gana.


Final  Kharlan (Ukra) vs Vougiouka (Gre)
Olga Kharlan (Ukra) gana 15 a 14.

Vougiouka en uno de sus elásticos fondos contra Stoltz.
Se podríadecir de esteasaltolo mismo queel masculino,un asaltobonitoen todos los sentidos, dosesgrimistasque han combatidocon intensidad,igualadashasta el final,yconun gran usodel repertoriode acciones,como la liniaKharlansobreuna respuesta de lagriega,ymucho protagonismode las accionessobre el hierroyparadas,perotambién defiendecondistancia.En resumen,bastantevistosoe igualadocomo se puede veren este punto trabajado de Vougioukacon paradarespuesta,quizás el más bonitodel combateen cuanto amovimiento.Destacar lagran técnicade desplazamientosde OlgaKharlan, la griega por su partetenía unmenorcontrol de losdesplazamientos,pero sugran elasticidaden el ataque alfondoen el centrode pistaha hecho sufrirla ucranianadurante todoel asalto.Un combatemás o menosajustadoen algunosmomentos especialmentehasta el 14a 14,perdiendoVougioukacontraKharlan.


Dia 2: Sable femenino, individual.




Dia 3: Sable masculino, equipos

Final, Rusia contra Rumania:
Vencedor: Rusia 45 a 42



Dia 4: Sabre femení, equips


Final, Ucraina contra Rusia:
Vencedor: Rusia 37 a 45.


Per tant podem dir que el projecte d'en Christian Bauer s'imposa, ja que la selecció amb la que està treballant actualment (Rússia) ha guanyat l'or individual masculí i per equips en masculí i femení.


Resultados de la competición en masculino y femenino en todas las armas e individual y por equipos


Campionats d'Europa 2012 a Legnano

$
0
0
(para castellano clicar)

Recentment han tingut lloc els Campionats d'Europa d'Esgrima a Legnano (Itàlia), competició que ha sigut condicionada per el fet de que hi haurà dintre de poc els JJOO de Londres 2012.

La competició ha sigut filmada íntegrament en totes les armes i modalitats cosa que és d'agrair i que em pogut veure com es preparen els tiradors abans de sortir a la pista. Cada vídeo dura d'entre 2 a 4 hores aproximadament tot i que us he posat el minut on tenen lloc els assalts que ens interessen.


Dia 1: Sabre masculí, individual.


Semifinal    Alexandr Buikevich (Bielorússia) vs Yakimenko (Rus) 
Victòria per Yakimenko (Rus)

Semifinal   Apithy (Fra) vs Yagodka (Ukra)
Victòria per Apithy (Fra)

Final, masculina, individual  Apithy (Fra) vs Yamkimenko (Rus)
Victòria per Yakimenko (Rus) 15 a 12.

Comentari: Mai una derrota havia sigut tant digna! Es podria dir que la final ha sigut realment un decàleg d'accions d'esgrima gràcies al francès Bolade Apithy. I és que aquest home fa de tot en un mateix assalt, parades circulars, línies, parades de segona, accions de ferro al centre de pista, en resum: de tot. I el millor de tot és que li surten bé, i no contra un qualsevol, si no contra Alexey Yakimenko, l'actual favorit per guanyar les Olimpíades i alumne del famós (francès també) Christian Bauer que treballa actualment amb la selecció russa, però aquest fet, no ha impedit a Apithy mostrar com n'arriba a saber d'esgrima.

Bolade Apithy (Fra)
L'assalt de la final entre Bolade Apithy i Alexey Yakimenko ha sigut força espectacular en termes tècnics, ja que el francès ens ha mostrat com ja he dit un gran ventall d'accions durant el combat. Com per exemple la parada de segona al minut 2:21:53 i que no serà la última, o més tard una parada circular de tercera al mig de la pista. Per la seva banda, el rus a sigut molt més pragmàtic però tot i així no ha impedit realitzar una esgrima vistosa com per exemple aquesta fletxa sorpresa o el fantàsticcontraatac a peu quiet que ha fet al minut 2:23:31. Tot i així el francès ha sigut molt més ampli en aquest sentit.

La primera part ha acabat amb molt avantatge per el rus, però a la segona part això s'iguala gràcies amb l'esforç tècnic del francès i l'esgrima de gran explosivitat que el caracteritza. Apithy ha col·locant dos contraatacs amb fletxa i després tancant l'atac d'en Yakimenko dues vegades seguides la mateixa acció exactament igual 2:26:53 i aquí ho torna a fer 2:27:11 i una línia que se li ha confirmat al 2:29:50. Tot i així, no ha pogut amb el rus però vegada més he de dir que ha perdut però mostrant un gran repertori tècnic. L'assalt s'ha concentrat al centre però de manera difusa, les accions no han sigut al mig exacte tota l'estona si no que s'ha desplaçat el combat moltes vegades fins la meitat de terreny de l'altre en moltes ocasions, però no ha sigut un combat de recorregut de pistes senceres de punta a punta.


Semifinals, sabre masculí, individual.




Dia 2: Sabre femení, individual.


Semifinals  Stolz (Fra) vs Vougiouka (Gre) :  Vougiouka guanya.Semifinals  Kharlan (Ukra) vs Socha (Pol):   Kharlan guanya.

Finals  Kharlan (Ukra) vs Vougiouka (Gre)
Olga Kharlan (Ukra) guanya 15 a 14.

Vougiouka en un dels seus elàstics fondos contra Stoltz.
Es podria dir d'aquest assalt el mateix que el del masculí, un assalt bonic en tots els sentits, dues esgrimistes que han combatut amb intensitat, igualades fins al final, i amb un gran ús del repertori d'accions, com la línia Kharlan sobre una resposta de la grega, i molt protagonisme de les accions sobre el ferro i parades, però també defensa amb distància. En resum, bastant vistós i igualat com es pot veure en aquest punt treballat de  Vougiouka amb parada resposta, potser el més bonic del combat en quant a moviment. Destacar la gran tècnica de desplaçaments de l'Olga Kharlan, la grega per la seva banda tenia un menor control dels desplaçaments, però la seva gran elasticitat en l'atac al fondo al centre de pista ha fet patir la ucraïnesa durant tot l'assalt. Un combat més o menys ajustat en alguns moments especialment fins al 14 a 14, perdent Vougiouka contra Kharlan.

Sabre femení, individual.




Dia 3: Sabre masculí, equips


Final, Rússia contra Romania:
Vencedor: Rússia 45 a 42



Dia 5: Sabre femení, equips


Final, Ucraïna contra Rússia:
Vencedor: Rússia 45 a 37.


Per tant podem dir que el projecte d'en Christian Bauer s'imposa, ja que la selecció amb la que està treballant actualment (Rússia) ha guanyat l'or individual masculí i per equips en masculí i femení.


Resultats de la competició en masculí i femení en totes les armes i individual i per equips

L'hongarès Aron Szilagyi s'emporta la medalla d'or de London 2012 (El Húngaro Aron Szilagyi se lleva el oro en London 2012)

$
0
0
[Català]
L'hongarès Aron Szilagyi s'emporta la medalla d'or derrotant a la final de Londres 2012 a l'italià Diego Occhiuzzi en un brutal 15 a 8 que haurà de conformar-se amb la medalla de plata. Per el que fa la medalla de bronze, ha sigut guanyada per Nikolay Kovalev en un 15 a 10 a Rares Dumitrescu que s'ha quedat sense podi olímpic.


[Castellano]
El húngaroAronSzilagyise lleva lamedalla de oroderrotando en la finalde Londres 2012al italianoDiegoOcchiuzzien un brutal15 a 8que deberáconformarse conla medallade plata.Porlo que hacela medalla de bronce, ha sido ganada porNikolayKovaleven un15 a10 aRarasDumitrescuque se ha quedadosinpodioolímpico.

Bones Vacances

$
0
0
Senyors, l'Escola Hongaresa d'Esgrima de Badalona romandrà tancada durant les vacances d'agost i tornarem al 3 de setembre.

BONES VACANCES


Corea s'emporta l'or (Corea se lleva el oro)

$
0
0

[Català]

La sud coreana Jiyeon Kim s'ha endut la medalla d'or de sabre després de derrotar a la Sofya Velikaya 15 a 9. La medalla de bronze ha sigut per la ucraïnesa Olga Kharlan despatxant la Mariel Zagunis en un 15 a 10.


[Castellano]

LasurcoreanaJiyeonKimse ha llevado lamedalla de orode sabletras derrotar ala SofyaVelikaya15 a9.La medalla de bronceha sidoparala ucranianaOlgaKharlandespachandoMarielZagunisen un 15a 10.


Resultats London 2012 per equips (Resultados Londons 2012 por equipos)

$
0
0
[Català]
Aquest divendres 3 d'agost, s'ha disputat a Londres la prova olímpica de sabre masculí per equips, on Corea s'ha endut la medalla d'or per equips en un 45 a 26 mostrant-se molt superior a Romania que s'emporta la plata. La medalla de bronze és per Itàlia derrotant Rússia en un 45 a 40 deixant Alexey Yakimenko clar favorit d'aquestes olimpíades sense cap medalla.

Kim Junghwan

[Castellano]
Esteviernes 3de agosto, se hadisputadoen Londresla pruebaolímpicade sablemasculinopor equipos, dondeCorease ha llevado lamedalla de oropor equiposen un 45a 26mostrándosemuy superioren Rumaníaque se lleva laplata.La medalla de bronceesparaItaliaderrotandoRusia en un45 a 40dejandoAlexeyYakimenkoclaro favoritode estasolimpiadassinninguna medalla.

Tornem després de vacances

$
0
0
Il·lustració humorística de diverses espases inventades
 
Senyors i senyores:
Les classes es reprenen després de les vacances d'estiu a partir del dia 3 els adults i a partir del dia 4 els
nens. Us recordo a tots que per els adults, a partir d'aquest setembre també tenim classe els divendres de 20:00 a 21:30.

La resta de dies i horaris es mantenen amb normalitat.

London 2012 (Castellano)

$
0
0
Castellano


[Clicar versió en català]

Durante esteagosto,he puestoalguna noticiarelacionada con losresultadosde esgrima(sable) de lasOlimpiadasde Londres 2012, pero básicamente eran sóloresultadosy pocomás, conun poco de tiempohe idoelaborandoeste artículoun poco másdetalladodeestasrecientesOlimpiadas.


CompeticiónSablemasculino

Empezando porlos medallistas, se ha llevado el OroelesgrimistahúngaroAronSzilagyi, que literalmente ha destrozadotodos los que se hanpuesto delante de él,sólo conla excepcióndel jovenalemán MaxHartungel restode asaltosno lehicieron másde 10 puntosen ningúncombate.

Apithy (FRA) Vs Szilagyi (HUN)

El segundo, Diego Occhiuzzi, aparte de llevarse lamedalla de plataha ganadoa sumediáticocompañero
AldoMontano, que llevaba un curiosolookdonde se podía vera sunucael "God Save theQueen" dedicado a la corona británica.Montanoadujoproblemasen la piernadebido a unalesiónque tuvo enel asaltofinal del campeonatode Italia yque no estabacompletamenterecuperado.






Limbach (GER)

Porloque respecta albronce,se lo ha llevadoel rusoNikolayKovalev, tras ganar aRaresDumitrescu15 a 10, dejando el entrenadorde la selecciónrusa, el francés ChristianBauerconuna oportunidadmenosde alcanzarel oroolímpico parael cual habíasido contratadopor la selecciónrusa.

Curiosolos casos de losdos grandesfavoritos parala final de estacompetición, en primer lugar, el favoritode Rusiaque era laAlexeyYakimenko, perdió sorprendentemente15 a14 contraelnorteamericanoDarylHomer.El otrogran favorito, el alemán Limbach(primero de rankinginternacional)cayócontraKovalev15 a 12en cuartosde final.


La final:

Szilagyi (HUN)
El combate porla medalla de oroha sido muyespectacular,especialmente por lapartedel húngaroAronSzilagyique ha podidomostrar suincreíblevelocidad comotambién una grantécnicade desplazamientosmuy característicade la esgrimade Hungría.

Szilagyiha controladoel asaltojugandoliteralmentecon su rival llegando al parcial en8 a 1a favor delhúngaro.En general,esta partese ha resueltogeneralmenteen el centrode pista, con salidas previamenteplaneadasdel húngaroa máxima velocidadsin dejarrespirarni un segundoalOchiuzzi, el desplazamiento del centrohacia los extremos de la pista ha sido máspor parte deOchiuzzipara intentararrinconarSzilagyiqueno al revés.También ha habidoaccionesdestacablescomoeste contraataque, paradascircularesde 5 ªcomoesta, o este otro contraataque cerrando con parada de 4ª.

Szilagyi (HUN)
En la segunda partedel asalto, el italiano hapodido realizarmás puntosal entraren la dinámicade su rival,haciendo algunaparadacalculada ysincronizada conla rapidez deSzilagyi, pero en general se ha mantenidoun tonosimilar ala primera parte.Como estaelegante parada de segunda. En resumen: Szilagyi se ha servidomucho de salidashiperrápidasal inicio de los assaltos, ode salidasde preparacióncon dosmarchasaparentementerelajadaspara atraerel ataquedel adversariopasando auna posteriordefensa condistanciadejandocorto elrival ocontraatacando-lo.








Clasificación final:
Occhiuzzi (ITA)
Oro: Aron Szilagyi (HUN)
Plata: Diego Occhiuzzi (ITA)
Bronce: Nikolay Kovalev (RUS)

Video Final sabre masculí

Final por el bronce

Semi finales sable

Inicio competición sable

Tabla encuentros sable masculíno



Competición Sable Femeníno


LacoreanaJiyeonKimganael oro enesta finalde Londresde los Juegos Olímpicos, dejandola medallade plata porla rusaSofyaVelikayay a suentrenadorChristianBauercon sólo unaúltima oportunidad(equiposmasculino)parahacerse conel preciadooroolímpico.La medallade bronceha sidoalcanzada porla ucranianaOlgaKharlan.

El hechomás sorprendentede la competiciónno ha sidoquien ha ganadomedalla, si no quien nolo ha
ganado.Y es que laMarielZagunis, la clarísimafavoritay representantede la selecciónnorteamericanaque inclusollevóla banderade Estados Unidos enla ceremonia de inauguración, ha caídoen cuartoscontraKim,y luego otra vez a finalesporbroncecontraKharlan, esto representado unduro golpepara el sectoresgrimistanorteamericanoque se veíaseguro conun orofemenino.

Zagunis Vs Kharlan
La final femenina
Combate muymarcado porlos contraataquesde la zurda JiyeonKim a lo largodel asalto, que fueronel principalmétodo de lacoreanapara ganar lamedalla de oro.Porlo que hacela otratiradora, SofyaVelikaya, pese a tener algunos momentos buenos, como algunasparadas de loscontraataquesde suadversariao esteataque de media pista, en general nofueuno de sus mejorescombates.Entre otrascosas,por ejemplo, elhecho de recibirmuchostocados "mal parados" al intentar pararaccionesofensivas yrepentinasde Kimen el centrode pista.Llegando alparcialde 8a 5a favor de lacoreana.

La segunda partedel asaltoen cierto modoes una continuaciónde la primera, intercambio de tocadosperomanteniéndoseJiyeonKimpor encima.Un
tocado muy espectacular, donde larusase ​​defiendedos veces consecutivasy no responde ala primera (el primer ataque es un intentode acción sobreel hierro), después del segundo ataquela respuesta no essuficientementeeficaz yla coreanacontraatacacon éxito.También,interesanteshan sido2 ataques sobre la preparación seguidosejecutadosde manera impecableporVelikayasobre unamisma situaciónidéntica.Parece serque esta estrategiano la ha sabido(ono ha podido) continuarlaparacontrarrestarlos puntos de lacoreanadonde quizále habríaservidopara ganarel oro,pero eso ya esespeculación.


Classificación final:
Oro: Jiyeon Kim (KOR)
Plata: Sofya Velikaya (RUS)
Bronce: Olga Kharlan (UKR)

Video Final Femenina

Final para el bronce femenino

Inicio competición femenina sable

Tabla encuentros sable femenino





Competición Sable Masculino, Equipos
En primer lugarha quedadoCoreaque llevabaun equipo muy fuerteen términosde media detiradores.Seguido de RumaníadondeDumitrescuha podidosatisfacer el deseodellevarse unamedallaque habíaperdido enlo individual, y en tercera posiciónlos italianossinMontanoque estabaresentidoporla piernaque handejado fueraRusiaen la pruebapor equipos.

Aldo Montano (ITA)
Con esto nosabemoscuál será eldestino deChritianBauery su relacióncon una muyexigenteRusia paralo que hacelos resultados.Ya que suobjetivodel francéseracomo mínimo unamedalla de oro yno lo ha conseguidocomo en anterioresOlimpiadas.Por otra parteno se puede menospreciaruna medalla de platay una de bronceque lepueden salvarel prestigiointernacional.

Classificación final:
Oro: Corea
Plata: Rumania
Bronce: Italia

Final Sable masculino equipos
Dumistrescu (ROM)




El casoShinALamy su desenlace:
Se ha hecho ecoen varios mediosel caso de lacompetidorade espadaShinALam.El caso hasido un errorarbitraltanto técnico comohumano dondeel cronómetro no avanzabacuando sóloquedabaun segundode combate,y dondese añadeademás queel árbitrodio por buenouna acciónde sucontrincanteque tuvouna duración demás de unsegundo cuandoteóricamentequedabamenos de un segundode combate.

En esta situaciónel entrenadorde Coreacomenzó unalarga discusióncon el directoriotécnicode la competiciónde una hora aproximadamente, durante este tiempo laShinALamcontinuóen la pistadonde todo el mundopudo versus lágrimasde impotenciaenverseen esasituación.

(Hay que aclarar, que muchos mediosen sudesconocimientode la esgrimaafirmaron queellase negaba aabandonar la pista, pero no es el caso,la normativa, laobligabaa mantenerseen la pistahasta quese decidiera -durante una hora-elveredicto finalque fuedesfavorable parala jovencoreanadandofinalmentepor buenala acciónde suadversaria.)

Díasdespués, laFIE(Federación Internacionalde Esgrima) dio la razón a laShinALam,yen compensaciónpor el errorcometido porel arbitrajey la organizaciónde la competiciónse le ha ofrecidouna "medalla especial"parasudeportividadque ella harechazado.


Enlace de la noticia



Porlo quehace lasotras armas,la espada yel floreteha habidoestos resultadosfinales enlas diferentes categorías:

Espadaindividualmasculina:
Or: Ruven Limardo Gascón (VEN)
Plata: Bartosz Piasecki (NOR)
Bronze: Junsun Jung (KOR)

Espada individual femenina:
Oro: Yana Shemyakina (UKR)
Plata: Britta Heidemann (GER)
Bronce: Yujie Sun (CHN)

Espada por equipos femenina:
China
Corea
Estados Unidos

Florete individual masculino:
Oro: Sheng Lei (CHN)
Plata: Alaaeldin Abouelkassem (EGY)
Bronce: Byungchul Choi (KOR)


Florete individual femenino:
Oro: Elisa Di Francisca (ITA)
Plata: Arianna Errigo (ITA)
Bronce: Valentina Vezzali (ITA)

Florete por equipos masculino:
Italia
Japón
Alemania

Florete por equipos femenino:
Italia
Rusia
Corea


London 2012 esgrima

$
0
0
Català


[Clicar versión en castellano]

Durant aquest agost, he posat alguna notícia relacionada amb els resultats d'esgrima (sabre) de les Olimpíades de Londres 2012, però bàsicament eren només resultats i poc més, amb una mica de temps he anat elaborant quest article una mica més detallat d'aquestes recents Olimpíades.



Competició Sabre masculí

Començant per els medallistes, s'ha endut l'Or l'esgrimista hongarès Aron Szilagyi, que literalment ha destrossat tots els que han passat per davant seu, només amb l'excepció del jove alemany Max Hartung en la resta d'assalts no li van fer més de 10 punts en cap combat.
Apithy (FRA) Vs Szilagyi (HUN)


El segon, Diego Occhiuzzi, a part d'endur-se la medalla de plata ha guanyat al seu mediàtic company Aldo Montano, que duia un curiós look on es podia veure al seu clatell el "God Save the Queen" dedicat a la corona britànica. Montano va adduir problemes a la cama degut a una lesió que va tenir en l'assalt final del campionat d'Itàlia i que no estava completament recuperat.




Limbach (GER)
Per el que fa al bronze, se l'ha endut el rus Nikolay Kovalev, després de guanyar a Rares Dumitrescu 15 a 10, deixant l'entrenador de la selecció russa, el francès Christian Bauer amb una oportunitat menys d'aconseguir l'or olímpic per el qual havia sigut contractat per la selecció russa.

Curiós els casos dels dos grans favorits per la final d'aquesta competició, en primer lloc, el favorit de Rússia que era l'Alexey Yakimenko, va perdre sorprenentment 15 a 14 contra el nord americà Daryl Homer. L'altre gran favorit, l'alemany Limbach (primer de rànking internacional) va caure contra Kovalev 15 a 12 a quarts de final.





La final:
Szilagyi (HUN)
El combat per la medalla d'or ha sigut molt espectacular, especialment per la part de l'hongarès Aron Szilagyi què ha pogut mostrar la seva increïble velocitat com també una gran tècnica de desplaçaments molt característica de l'esgrima d'Hongria.

Szilagyi ha controlat l'assalt jugant literalment amb el seu rival arribant al parcial amb 8 a 1 a favor de l'hongarès. En general, aquesta part s'ha resolt generalment al centre de pista, amb sortides prèviament planejades de l'hongarès a màxima velocitat sense deixar respirar ni un segon a l'Ochiuzzi, el desplaçament del centre cap als extrems de la pista ha sigut més per part d'Ochiuzzi per intentar arraconar Szilagyi que no al revés. També hi ha hagut accions remarcables com aquest contraatac, parades circulars de 5ª com aquesta, o aquest altre contraatac tancant després amb parada de 4ª.

Szilagyi (HUN)
A la segona part de l'assalt, l'italià ha pogut realitzar més punts a l'entrar en la dinàmica del seu rival, fent alguna parada calculada i sincronitzada amb la rapidesa de Szilagyi, però en general s'ha mantingut un to similar a la primera part. Com aquesta elegant parada de segona. En resum: Szilagyi s'ha servit molt de sortides hiper ràpides a l'inici dels assalts, o de sortides amb preparació de dues marxes aparentment relaxades per atreure l'atac de l'adversari passant a una posterior defensa amb distància deixant curt el rival o contraatacant-lo.










Occhiuzzi (ITA)
Classificació final:
Or: Aron Szilagyi (HUN)
Plata: Diego Occhiuzzi (ITA)
Bronze: Nikolay Kovalev (RUS)

Vídeo Final sabre masculí

Final per el bronze

Semi finals sabre masculí

Inici competició sabre masculí

Taula d'encontres sabre masculí



Competició Sabre Femení

La coreana Jiyeon Kim guanya l'or en aquesta final de Londres dels Jocs Olímpics, deixant la medalla de plata per la russa Sofya Velikaya i al seu entrenador Christian Bauer amb només una última oportunitat (equips masculí) per fer-se amb el preuat or olímpic. La medalla de bronze ha sigut aconseguida per la ucraïnesa Olga Kharlan.

El fet més sorprenent de la competició no ha sigut qui ha guanyat medalla, si no qui no l'ha guanyat. I és que la Mariel Zagunis, la claríssima favorita i representant de la selecció nord americana que fins hi tot va portar la bandera dels Estats Units a la cerimònia d'inauguració, ha caigut a quarts contra Kim, i després altra vegada a finals per bronze contra Kharlan, això ha representat un dur cop per al sector esgrimista nord americà que es veia segur amb un or femení.
Zagunis Vs Kharlan

La final femenina
Combat molt marcat per els contraatacs de l'esquerrana Jiyeon Kim al llarg de l'assalt, que van ser el principal mètode de la coreana per guanyar la medalla d'or. Per el que fa l'altra tiradora, Sofya Velikaya, tot i tenir forces moments bons, com algunes parades dels contraatacs de la seva adversària o aquest atac de mitja pista, en general no va ser un dels seus millors combats. Entre d'altres coses, per exemple, el fet de rebre molts tocats "mal parats" al intentar parar accions ofensives i sobtades de Kim al centre de pista. Arribant al parcial de 8 a 5 a favor de la coreana.
La segona part de l'assalt en certa manera és una continuació de la primera, intercanvi de tocats però mantenint-se Jiyeon Kim per sobre. Un tocat força espectacular, on la russa es defensa dues vegades consecutives i no respon a la primera (el primer atac és un intent d'acció sobre el ferro), després del segon atac la resposta no és prou eficaç i la coreana contraataca amb èxit. També, interessants han sigut 2 atacs sobre la preparació seguits executats de manera impecable per Velikaya sobre una mateixa situació idèntica. Sembla ser que aquesta estratègia no ha sabut (o no ha pogut) continuar-la per contrarrestar els punts de la coreana on potser li hauria servit per guanyar l'or, però això ja és especulació.


Classificació final


Or: Jiyeon Kim (KOR)
Plata: Sofya Velikaya (RUS)
Bronze: Olga Kharlan (UKR)

Vídeo Final Femenina

Final per el bronze femení

Inici competició femenina sabre

Taula d'encontres sabre femení





Competició Sabre Masculí, Equips
En primer lloc ha quedat Corea que portava un equip molt fort en termes de mitjana de tiradors. Seguit de Romania on Dumitrescu ha pogut satisfer el desig d'endur-se una medalla que havia perdut a l'individual, i en tercera posició els italians sense Montano que estava ressentit per la cama que han deixat fora Rússia en la prova per equips.

Aldo Montano (ITA)
Amb això no sabem quin serà el destí de Chritian Bauer i la seva relació amb una molt exigent Rússia per el que fa els resultats. Ja que el seu objectiu del francès era com a mínim una medalla d'or i no ho ha aconseguit com en anteriors Olimpíades. D'altra banda no es pot menystenir una medalla de plata i una de bronze que li poden salvar el prestigi internacional.


Classificació final:
Or: Corea
Plata: Romania
Bronze: Itàlia

Final Sabre masculí equips
Dumistrescu (ROM)



El cas Shin A Lam i el seu desenllaç:
S'ha fet ressò en diversos mitjans el cas de la competidora d'espasa Shin A Lam. El cas ha sigut un error arbitral tant tècnic com humà on el cronòmetre no avançava quan només quedava un segon de combat, i on s'hi afegeix a més que l'àrbitre va donar per bo una acció de la seva contrincant que va tenir una durada de més d'un segon quan teòricament quedava menys d'un segon de combat.

En aquesta situació l'entrenador de Corea va començar una llarga discussió amb el directori tècnic de la competició d'una hora aproximadament, durant aquest temps la Shin A Lam va continuar a la pista on tothom va poder veure les seves llàgrimes d'impotència en veure's en aquella situació.

(Cal aclarir, que molts mitjans en la seva desconeixença de l'esgrima van afirmar que ella es negava a abandonar la pista, però no és el cas, la normativa, la obligava a mantenir-se a la pista fins que no es decidís el veredicte final -durant una hora- que va ser desfavorable per la jove coreana donant finalment per bona l'acció de la seva adversària.)

Dies després, la FIE (Federació Internacional d'Esgrima) va donar la raó a la Shin A Lam, i en compensació per l'error comès per l'arbitratge i l'organització de la competició se li ha ofert una "medalla especial" per la seva esportivitat que ella ha rebutjat.


Enllaç de la notícia




Per el que fa les altres armes, l'espasa i el floret hi ha hagut aquests resultats finals en les diferents categories:

Espasa individual masculina:
Or: Ruven Limardo Gascón (VEN)
Plata: Bartosz Piasecki (NOR)
Bronze: Junsun Jung (KOR)

Espasa individual femenina:
Or: Yana Shemyakina (UKR)
Plata: Britta Heidemann (GER)
Bronze: Yujie Sun (CHN)

Espasa per equips femenina:
Xina
Corea
Estats Units

Floret individual masculí:
Or: Sheng Lei (CHN)
Plata: Alaaeldin Abouelkassem (EGY)
Bronze: Byungchul Choi (KOR)


Floret individual femení:
Or: Elisa Di Francisca (ITA)
Plata: Arianna Errigo (ITA)
Bronze: Valentina Vezzali (ITA)

Floret per equips masculí:
Itàlia
Japó
Alemanya

Floret per equips femení:
Itàlia
Rússia
Corea



Tercera posició al rànking estatal de menors de 17 anys celebrat a Barcelona

$
0
0
Víctor Portabella, del Club Esgrima Hongaresa Badalona ha fet medalla de bronze aquest diumenge 28  al campionat estatal de menors de 17 anys celebrat a Barcelona, a un punt d'entrar a la final perdent a semifinals 14 a 15.
Viewing all 252 articles
Browse latest View live